AHMA
(GULO GULO)

Pituus: 0,65 - 1,05 m
Häntä: 17 - 26 cm
Paino: 8 - 14 kg
Sos. yksikkö: yksilö
Suojelun tila: vaarantanut

Ahma
        Ahma on pientä tuuheahäntäistä karhua muistuttuva suurin näätäeläimemme. Monissa kielissä ahman eli kauniimmin osman nimi merkitsee ahmattia. Ne ovatkin lihavia, huonoja metsästäjiä, jotka tilaisuuden tullen tappavat varastoon. Poromiehet vihaavat niitä, vaikka valtio korvaa vahingot.
        Täytyy kuitenkin muistaa , että vain kolmasosa ahmojen ravinnosta on omaa saalista eivätkä ne pitkällä aikavälillä tarkasteltuna tapa turhaan. Kaikki tulee luonnossa syödyksi. Ruokaansa nämä erakot eivät tahdo jakaa. Jo pentuina ne tappelevat ärhäkästi ja yrittävät samalla ahtaa kurkustaan suuria lihakimpaleita kerralla purematta alas. Aikuisina ne ajavat joskus sudet ja karhutkin pois haaskalta. Emot syövät omat kuolleet pentunsakin ja rautoihin jääneet omia varpaitaan kynsineen kaikkineen. Syötyään itsensä pallomaisiksi ne mielellään kellahtavat syvään uneen. Loppukesästä ne marjastavat innolla ennen muuta mustikoita, jotka ovatkin hyviä ruoansulatukselle.
Ahma        Ahmat ovat erämaitten kulkureita. Nämä erinomaiset suunnistajat lyllertävät omalaatuisen kömpelön näköisesti laukaten tai käyden päivässä jopa viisikymmentä kilometriä. Elinpiirin laajuus voi olla 2500 neliökilometriä. Ne saattavat ajaa jänistä takaa 5 km eivätkä entiisajan kovakuntoisimmatkaan metsämiehet saaneet niitä hiihtämällä kiinni, sudet olivat ainoita vihollisia. Moottorikelkat ovat koituneet lajin kohtaloksi. 70-luvun lopulta alkaen niitä on yritetty jonkinlaisella menestyksellä istuttaa etelämmäksi. Suomessa on noin sata ahmaa, mutta onneksi Ruotsissa ja Norjassa vaino ei ole ollut yhtä ankaraa.